خواص شیر سویا

خواص شیر سویا

شیر سویا یک نوشیدنی خوشمزه و سالم سرشار از مواد مغذی است که به کاهش کلسترول خون بالا کمک می کند، باعث لاغری و کاهش وزن شده و برای افزایش انرژی بدن ورزشکاران و بدنسازان مفید می باشد.

خواص شیر سویا برای پوست و مو

جوان سازی پوست صورت

شیر سویا حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین E می باشد که به افزایش رطوبت پوست کمک کرده و سلول های مرده را از بین می برد. علاوه بر این فیتو استروژن های موجود در شیر سویا به رفع چین و چروک و جوان سازی پوست صورت کمک می کنند.

درمان ریزش مو

شیر سویا حاوی مقادیر بالای ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین است که به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و ریزش مو را درمان می کند.

خواص دارویی و درمانی شیر سویا برای بدن

کلسترول خون

مصرف شیر سویا به صورت منظم می تواند به کاهش کلسترول بالای خون کمک کند؛ بر خلاف شیر لبنی، شیر سویا کلسترول و چربی های اشباع ندارد و به همین دلیل از انتقال کلسترول به جریان خون جلوگیری می کند.

سلامت قلب

شیر سویا غنی از اسید های چرب امگا ۶ و امگا ۳ و همچنین آنتی اکسیدان های فیتو است که می توانند باعث انعطاف پذیری رگ های خونی شوند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهند.

لاغری و کاهش وزن

شیر سویا کم کالری است و مقادیر کمی قند دارد، علاوه بر این به دلیل مقادیر قابل توجه فیبر موجود در آن به کاهش اشتها کمک کرده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن می شود.

مردان

بین سطح بالای تستوسترون و خطر ابتلا به سرطان پروستات رابطه نزدیکی وجود دارد؛ شیر سویا به دلیل مقادیر بالای فیتو استروژن هایی که دارد باعث کاهش سطح تستوسترون در مردان شده و خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.

تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی غنی از سویا و فرآورده های آن می تواند، از ابتلا به انواع سرطان جلوگیری کند.

پوکی استخوان

شیر سویا یک منبع عالی فیتواستروژن است که می تواند جذب کلسیم را در بدن شما افزایش داده و با تقویت استخوان ها، خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد.

زنان در دوران یائسگی

در یائسگی، سطح استروژن زنان می تواند به شدت کاهش یابد، کاهش ناگهانی استروژن ممکن است زنان را در معرض خطر سندرم های پس از یائسگی قرار دهد. این سندروم خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی، چاقی، تغییرات خلق و خو، استرس، بی خوابی و افسردگی را افزایش می دهد. فیتو استروژن های موجود در سویا، احتمال ابتلا به این سندروم را کاهش می دهند.

مطالعات نشان می دهد زنانی که به طور منظم شير سويا می خورند، احتمال ابتلا به سرطان پستان و رحم در آن ها کاهش پیدا می کند.

دیابت و قند خون

شیر سویا شاخص گلیسمی پایینی دارد و علاوه بر این به دلیل مقادیر بالای فیبر موجود در آن به کاهش قند خون کمک کرده و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد.

استرس و افسردگی

مقادیر بالای ویتامین های B، ویتامین D و منیزیم موجود در شیر سویا به کاهش استرس و افسردگی کمک کرده و خطر ابتلا به افسردگی را کاهش می دهد.

تقویت سیستم ایمنی بدن

مقادیر بالای پروتئین ها و قند های استاچیوز و پرالترین موجود در شیر سویا به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرماخوردگی، آنفلونزا و بیماری های عفونی را کاهش می دهد.

بهترین جایگزین شیر گاو

شیر سویا حاوی مقادیر بالایی ویتامین ها و مواد معدنی است و به عنوان یکی از بهترین جایگزین های شیر گاو برای گیاهخواران، افراد وگن و کسانی است که به لاکتوز حساسیت دارند.

بدنسازی

شیر سویا حاوی مقادیر بالای آنزیم ها و ریبوفلاوین است که می تواند پس از یک تمرین سخت بدنسازی، انرژی از دست رفته را در ورزشکاران بازیابی کند.

سردرد و میگرن

منیزیم موجود در شیر سویا خطر ابتلا به میگرن و سردرد را کاهش می دهد.

عوارض و مضرات شیر سویا

دوران بارداری و شیردهی

زیاده روی در مصرف شیر سویا در دوران بارداری ممکن است به جنین آسیب برساند به همین دلیل توصیه می شود که زنان باردار از مصرف شیر سویا اجتناب کنند.

هنوز اطلاعات دقیقی از اثر شیر سویا بر روی زنان در دوران شیردهی منتشر نشده به همین دلیل توصیه می شود که زنان شیرده از مصرف شیر سویا خودداری کنند.

نوزادان و کودکان

متخصصان توصیه می کنند که به هیچ وجه از شیر سویا برای تغذیه نوزادان و کودکان استفاده نکنید چون ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شود.

تیروئید

فیتو استروژن های موجود در شیر سویا باعث کاهش ید در بدن و در نتیجه عملکرد غده ی تیروئید می شود و این می تواند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید را افزایش دهد.

آلرژی و حساسیت

شیر سویا در برخی افراد ممکن است باعث ایجاد واکنش های آلرژیک شود.

طبع شیر سویا

طبیعت شیر سویا گرم می باشد. شیر سویا سرشار از ویتامین B6، فولات، ویتامین D، ویتامین E، آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فیبر، پروتئین و فیتو استروژن ها می باشد.

طرز تهیه شیر سویا خانگی

مواد لازم برای تهیه شیر سویا

  • لوبیا سویا – ۱/۲ فنجان
  • آب (برای خیساندن) – ۲-۳ فنجان
  • آب (برای مخلوط کردن) – ۴ فنجان
  • شکر یا خرما برای شیرین کردن (اختیاری) – به مقدار دلخواه

نحوه تهیه شیر سویا

لوبیا سویا را به مدت ۱۲ ساعت در ۲-۳ فنجان آب بخیسانید تا نرم شود.

روز بعد دانه های سویا که نرم شده اند را آبکشی کرده، خوب بشویید و پوسته های آن ها را بکنید.

دانه های سویا را به همراه ۴ فنجان آب در مخلوط کن بریزید و بگذارید هم بخورد تا مایعی صاف و یکدست حاصل شود.

شیر سویا آماده شده آن را از صافی رد کنید، یک فنجان آب را به آن اضافه کنید و به مدت ۲۰ دقیقه بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید و مدام هم بزنید تا ته نگیرد و آماده مصرف شود.

شیر سویا به دست آمده را در بطری شیشه ای بریزید و به مدت ۴ روز در یخچال نگهداری کنید.

روش استفاده از شیر سویا

شیر سویا را می توان برای تهیه ماست، پنیر سویا (توفو) و بستنی خانگی به کار برد.

ارزش غذایی شیر سویا (۱۰۰ گرم)

کالری : ۵۴

چربی : ۱٫۸ گرم

کربوهیدرات : ۶ گرم

پروتئین : ۳٫۳ گرم

فیبر : ۰٫۶ گرم

قند : ۴ گرم

منابع : askdrnandi – culturesforhealth